Thursday, February 10, 2011

Igiena personala si primul ajutor

Igiena

Igiena este o modalitate simpla si eficienta de a ramane sanatosi si de a fi o prezenta placuta pentru cei din jurul         nostru. Igiena personala inseamna un set de reguli simple si usor de respectat.
Care sunt regulile igienico-sanitare pe care trebuie sa le respectam?
Fiecare trebuie sa aiba propriile obiecte de ingrijire personala. Este foarte important ca nici unul dintre aceste obiecte sa nu fie imprumutat unei alte persoane, chiar daca persoana este o ruda sau un prieten apropiat. Aceste obiecte (de exemplu, lenjeria intima) pot transmite diferiti virusi, microbi, paraziti.
Fiecare membru al familiei trebuie sa aiba propria lui: periuta de dinti, pieptene, lenjerie intima: sosete, ciorapi, chiloti, batista, unghiera sau forfecuta pentru manichiura, aparat de ras.
In fiecare casa trebuie sa existe o serie de materiale igienico-sanitare, fara de care pastrarea unei igiene corespunzatoare este practic imposibila: sapunul, samponul, pasta de dinti, hartia igienica, prosoapele, vata, spirtul, detergentul pentru rufe, detergentul de vase, dezinfectanti pentru casa si rufe: cloramina, clor, hipoclorit, pansamente sterile, plasturii cu rivanol, manusile de unica folosinta, apa oxigenata (pentru stoparea sangerarilor), dezinfectanti pentru toaleta.
Igiena zilnica nu trebuie neglijata.-spalarea cu apa si sapun: scade pericolul aparitiei bolilor de piele, elimina transpiratia si mirosurile neplacute

  1. spalarea mainilor inainte de fiecare masa este obligatorie. De asemenea, este obligatorie spalarea mainilor inainte si dupa folosirea toaletei
  2. spalarea parului ,de preferat de 2-3 ori pe saptamana
  3. spalarea dintilor dupa fiecare masa. Periajul dintilor inaintea micului dejun.
  4. lenjeria intima trebuie schimbata zilnic
  5. parul trebuie pieptanat in fiecare dimineata
  6. tampoanele igienice trebuie schimbate la cateva ore si aruncate, dupa folosire, la gunoi si nu in vasul WC.

Primul ajutor
  • folositi manusile de protectie (de unica folosinta).
  • in cazul unei rani usoare, superficiale, curatati si spalati rana cu apa, apoi tamponati folosind comprese sterile.
  • dupa dezinfectare, bandajati cu o fasa curata.
  • daca in urma ranirii se produce o sangerare abundenta, apasati pe rana respectiva si puneti un pansament steril

No comments:

Post a Comment